Home Jailbreaken

Jailbreaken

Jailbreaken maakt het mogelijk om op je iPhone, iPod of iPad andere programma’s of applicaties op je device te installeren die niet door Apple goedgekeurd zijn. Zodra je het device dus  hebt ‘gebroken’ kun je via andere kanalen dan de Apple Store applicaties en programma’s downloaden. Op deze pagina vind je zoveel mogelijk informatie en tips over het jailbreaken van Apple devices. Onderaan de pagina vind je de laatste recent geschreven artikelen betreffende het jailbreaken van de iPhone, iPod of iPad.

Waarom zou iemand dit doen? Omdat de devices van Apple veel meer kunnen dan dat ze op dit moment toelaten, door het device te jailbreaken kun je optimaal gebruik maken van de functionaliteiten van het device. De keerzijde is dat Apple beweert dat de fabrieksgarantie vervalt op het moment dat je het device jailbreakt. Echter wettelijk dient Apple je nog garantie te geven omdat je alleen de software bewerkt en niet de hardware. Indien hij dus vastloopt kun je makkelijk de software resetten waardoor het apparaat weer terug in oude staat is.

Voorbeelden wijzigen interface

Je kunt veel wijzigen doorvoeren als je de iPhone, iPad of iPod hackt (jailbreakt). De bekenste voorbeelden zijn dat je voortaan de agenda weergeeft op het lockscreen of de grafische interface aanpast. Zo kun je bijvoorbeeld de onderste balk, waar bij de meeste personen de telefoon, mail, een browser en de ipod applicatie staat, zo aanpassen dat je voortaan vijf applicaties kunt weergeven. Daarnaast is het mogelijk om de visuals te wijzigen van de icoontjes. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

Hoe werkt een jailbreak?

Als je het device gaat jailbreaken worden er een aantal bestanden van het besturingssysteem aangepast waardoor je de beveiliging van het Apple device kunt omzeilen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook de iPhone activeren, waardoor hij werkt als een iPod en unlocken, wat ervoor zorgt dat je telefoon simlock vrij wordt en je dus meerdere soorten simkaarten kunt gebruiken. Voordat je dus niet officiële programma’s kunt downloaden moet je altijd eerst je device jailbreaken.

Wat heb ik nodig voor een jailbreak?

Er bestaan veel applicaties welke het mogelijk maken om de functionaliteit van het desbetreffende device uit te breiden. Maar hoe vind je deze applicaties? Normaal gesproken zou je ze zoeken via de App Store van Apple, nu heb je hiervoor een andere (niet officiële) aanbieder voor nodig. Gelukkig bestaan er hier een aantal van. De bekendste is Cydia, gevolgd door Rock, Icy en Installer. Via alle vier kun je online applicaties zoeken om interface, visuals, programma’s en dergelijken te downloaden.

Hoe kan ik een jailbreak ongedaan maken?

Het kan heel goed zijn dat je op een gegeven moment klaar bent met de jailbreak en deze graag ongedaan wilt maken. Dit is gelukkig heel erg gemakkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is de iPhone, iPod of iPad op de computer aan te sluiten met iTunes en deze zichzelf te laten updaten. Hierdoor overschrijft de update de jailbreak software waardoor deze weer in zijn ‘oude’ staat gebracht wordt.